Strokovne vsebine



Povzetek ukrepov/sprememb življenjskega sloga in zdrave izbire prehrane za zmanjševanje celokupne srčno-žilne ogroženosti.

(smernice Evropskega kardiološkega združenja)

 Prehranska priporočila naj zmeraj upoštevajo lokalne prehranjevalne navade; ne glede na to pa je potrebno

 spodbujati privzemanje zdravih prehranskih možnosti iz drugih kultur.

 Priporočamo pestro prehrano. Da bi preprečili čezmerno telesno težo in debelost, moramo ustrezno prilagoditi

 energijski vnos.

 Spodbujati moramo uživanje sadja, zelenjave, stročnic, oreščkov, polnozrnatih žitaric in kruha, rib (še posebej

 oljnatih).

 Nasičene maščobe moramo zamenjati z zgoraj naštetimi živili ter z mononenasičenimi in polinenasičenimi  

 maščobami rastlinskega izvora, tako da zmanjšamo vnos vseh vrst maščob na <35 %  dnevnih energijskih  

 potreb, nasičenih maščob na <7 %, transnasičenih maščob na <1%  in holesterola v hrani na <300mg dnevno.

 Uživanje soli moramo zmanjšati na manj kot 5 g dnevno, in sicer z izogibanjem dosoljevanja pri mizi in

 omejevanjem uporabe soli pri kuhanju, pa tudi z izbiro svežih ali zmrznjenih nesoljenih jedi; običajno vnaprej

 oziroma hitro pripravljena hrana, vključno s kruhom vsebuje veliko soli. 

 Za tiste, ki uživajo alkoholne pijače, svetujemo zmernost (10-20 g dnevno za ženske in <20-30 g dnevno za

 moške); osebam s hipertrigliceridemijo priporočimo popolno vzdržnost. 

Uživanje pijač in živil z dodanim sladkorjem, še posebej sladkane gazirane pijače, je potrebno omejiti, še posebej pri osebah s hipertrigliceridemijo.

 Spodbujamo redno zmerno telesno dejavnost, vadba naj bi trajala vsak dan vsaj 30 minut.

 Izogibati se moramo tobačnim izdelkom.


 

Priporočila glede COVID-19 in vitamina D​

Z vami delimo Priporočila za nadomeščanje holekalciferola (vitamina D3) v obdobjih respiratornih okužb in za nadomeščanje holekalciferola pri posameznikih s COVID-19.


ŽIVETI ZDRAVI DO VISOKE STAROSTI. ZAKAJ PA NE?